Kinderopvangtoeslag aanvragen of wijzigen

De Belastingdienst verstrekt een maandelijkse toeslag aan ouders die gebruikmaken van kinderopvang. Dit heet kinderopvangtoeslag.

Aanvragen kinderopvangtoeslag

  • Vraag de kinderopvangtoeslag tijdig aan; kinderopvangtoeslag die u tegoed heeft van langer dan drie maanden geleden, betaalt de Belastingdienst niet meer uit.
  • Voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag heeft u het aantal opvanguren per maand en het uurtarief nodig. Deze gegevens vindt u in uw contract.
  • Indien het uurtarief voor het jaar waarin de opvang start nog niet bekend is, vraagt u de kinderopvangtoeslag aan met het uurtarief van het huidige jaar. Zodra u van ons de informatie over het nieuwe uurtarief ontvangt, kunt u dit aan de Belastingdienst doorgeven via [Mijn toeslagen].

Wijzigen kinderopvangtoeslag

Wijzigt er iets in de opvang? Bijvoorbeeld het uurtarief of het aantal uren opvang? Geef dit dan zelf direct door aan de Belastingdienst. U kunt een boete krijgen als u wijzigingen niet (tijdig) doorgeeft. 
 

Wanneer komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

 

Bereken uw kinderopvangtoeslag

Bent u benieuwd naar de hoogte van de kinderopvangtoeslag voor uw persoonlijke situatie? U berekent het eenvoudig [hier] in onze rekentool.