Laatste nieuws

Kinderparticipatie bij Yes! Kinderopvang: pixelproject 

Kinderparticipatie bij Yes! Kinderopvang: pixelproject 

Om kinderen voor te bereiden op de maatschappij moeten we ze allerlei dingen leren zoals bijvoorbeeld bewust een eigen mening vormen en deze mening uiten. De buitenschoolse opvang van Yes! Kinderopvang stimuleert dit; kinderparticipatie vindt Yes! erg belangrijk. Op de locatie Emmastraat heeft dit een geweldig pixelproject opgeleverd!   

Sleutelhangers 

Op initiatief van één van de bso-kinderen op de Emmastraat, Jayden, zijn alle kinderen aan het pixelen geslagen. Hij coördineert het project en is de ‘penningmeester’. Met een klein basisbudget hebben ze de eerste materialen gekocht en zijn ze gestart, maar ook daarna wilden de kinderen blijven pixelen. Samen hebben ze hiervoor een plan bedacht. Ze maken en verkopen pixel-sleutelhangers. De negenjarige coördinator Jayden legt uit hoe het werkt: ‘We maken sleutelhangers met flamingo’s, konijnen, hondjes en bijvoorbeeld ook de Feyenoordvlag. We verkopen de pixelsleuthangers aan de ouders. Aan alle ouders die binnenkomen vraag ik of ze er één willen kopen en nu maken we lijsten met daarop alle bestellingen. We verkopen de sleutelhangers voor 2 euro, want zoveel kost het om ze te maken. Maar natuurlijk hopen we dat ouders meer geven. We zeggen altijd dat we geen wisselgeld hebben haha. En we houden ook geld apart om iets leuks met alle kinderen te gaan doen.’ Jayden houdt de inkomsten en uitgaven nauwlettend in de gaten. Inmiddels weet hij ook de medewerkers van Yes! Kinderopvang te vinden. Zij kunnen een pixel-kikkersleutelhanger bij hem kopen.  

Oude hobby 

Locatiemanager Marian is erg positief: ‘Dit initiatief komt volledig van de kinderen zelf. Ze leren over wat er nodig is om materialen te verzamelen, leren dat zaken geld kosten en hoe ze dit zelf kunnen verdienen. Daarnaast zijn ze hier ook nog eens heel enthousiast over, dat is natuurlijk fantastisch om te zien!’ Hoe de kinderen met pixelen in aanraking zijn gekomen? Pedagogisch medewerker Francis heeft vroeger veel gepixeld. Op zoek naar een thema-activiteit heeft ze haar oude hobby geïntroduceerd bij de bso-kinderen. ‘Tijdens het thema Onderwaterwereld zochten we een activiteit. En toen kwam ik met het idee om dieren uit de zee te pixelen. Ik had die spullen nog thuis. De kinderen waren gelijk enthousiast en vonden het super leuk om te doen. En eigenlijk zijn we er niet meer mee gestopt’, vertelt Francis enthousiast. Pixelen is mozaïeken met vierkante blokjes. Het is een ware hype op de locatie Emmastraat en sluit bijzonder goed aan bij de creatieve insteek van deze bso met zelfs een eigen atelier.