Ik wil mijn baby beter begrijpen

Wat zou het mooi zijn als baby's al vanaf hun geboorte kunnen praten. In plaats van huilen zou je baby je dan gewoon kunnen vertellen wat eraan schort. Honger, warm, slaap ... je wil het verzoek graag inwilligen, maar zolang je kindje niet kan praten, heb je vaak geen idee wat je kleintje precies  bedoelt. Frustrerend voor jou én voor je hummel. Toch hoef je niet te wachten totdat je kindje gaat praten! Met gebarentaal gaan jij en je baby elkaar steeds beter begrijpen. 

 

Vanaf welke leeftijd?

Al heel vroeg kun je met gebarentaal aan de slag. Langzaam begin je met een paar gebaren voor dagelijkse handelingen zoals eten en drinken. Niet teveel tegelijk, zodat je baby niet overstelpt wordt met gebaren, maar wel consequent. Je gebruikt steeds dezelfde gebaren voor dezelfde handelingen. In combinatie met het gesproken woord en de actie, gaat je baby het gebaar herkennen. De gebaren kun je steeds verder uitbreiden, bijvoorbeeld voor een knuffel of voor een boekje lezen. Vanaf ongeveer negen maanden kan je baby de gebaren beter onthouden en ze nadoen. De grove motoriek is dan over het algemeen ver genoeg ontwikkeld hiervoor. Hoe ouder je kindje wordt, hoe sneller het teruggebaren gaat. Hoe eerder je begint, hoe sneller de gebarentaal onderdeel is van de communicatie tussen jou en je kindje.

 

Waar moet ik beginnen?

Er zijn verschillende manieren om met gebarentaal aan de slag te gaan. 

  1. Je kunt zelf gebaren verzinnen voor de dagelijkse handelingen. Je moet dan wel heel consequent steeds hetzelfde gebaar met dezelfde betekenis gebruiken.
  2. Ook kun je de gebarentaal van dove mensen gebruiken. Je vindt deze gebaren op de [website van het gebarencentrum]. Selecteer daar om te beginnen de basisgebaren voor bijvoorbeeld eten en bed en ga daarmee aan de slag. 
  3. Een andere methode is een boek aanschaffen over gebarentaal, bijvoorbeeld 'Zie je wat ik zeg?' van Nadine Meijer-Molier, 'Babypraat' van Eiskje Clason of 'Babygebaren' van Acredolo, Goodwyn en Goodwin. Een boek geeft je richting, handvatten en achtergrondinformatie. 
  4. Tenslotte kun je ook een cursus 'Babygebaren' volgen. Je vindt er via Google vast één bij jou in de regio.

 

Wat levert het op? 

Natuurlijk is het leuk om met je baby hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast is gebarentaal vooral een praktisch hulpmiddel om je kindje beter te begrijpen en minder vaak met je handen in het haar te zitten als je niet weet wat je dreumes bedoelt. Voor je dreumes is het fijn om zich te kunnen uitdrukken. Dit stimuleert het zelfvertrouwen en voorkomt frustraties. En praten? Dat gaat je kind vanzelf doen; gebarentaal staat praten van kinderen niet in de weg. Na verloop van tijd zal je kind steeds meer gaan praten en steeds minder gebaren gebruiken.          


Meer informatie?

Via Goole vind je allerlei websites met nuttige informatie. Bijvoorbeeld: