Samen surfen.

Feit 1: er zijn kinderen die al vanaf hun tweede jaar internetten

Feit 2: de “gemiddelde” driejarige peuter is zo’n 35 minuten per week online

Feit 3: Wij ouders weten lang niet altijd waar we mee bezig zijn.

We kunnen niet ontkennen dat in de huidige maatschappij computers, tablets, smartphones en meer multimediale middelen een grote rol spelen. Onze kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking en weten soms beter dan hun suffe ouders hoe al die apparaten werken en waar ze wat moeten vinden op internet. Ook op school is er aandacht voor het omgaan met computers. Deze aandacht is vooral gericht op het praktische. Ze leren hoe Word werkt, een presentatie in Prezi maken (www.prezi.com voor de onwetende onder ons) en hoe ze Wikipedia kunnen gebruiken om informatie voor hun spreekbeurt te verzamelen.

Ouders met kinderen tussen de 2-12 jaar zijn, volgens een onderzoek uitgevoerd door Mijn Kind Online in opdracht van KPN, meer bezig met wat internet kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen dan met de mogelijke risico’s. Maar die mogelijke risico’s zijn er wel en het is belangrijk dat wij kinderen ook vertellen over die kant van het internet. Om een schrikbarend feit mee te geven: maar liefst 2 op de 3 jongeren van onder de 16 heeft wel eens te maken gehad met grooming. (het online kinderlokken)

Het feit dat kinderen zich schijnbaar zonder enige moeite voortbewegen in de wereld van computers en internet betekent niet dat ze hierin ook wijzer zijn dan hun ouders. Het blijven kinderen die nog niet (goed) in kunnen schatten welke consequenties hun daden hebben. Hierin moeten ze begeleid worden door ons als ouder. Hiermee stel ik dus gelijk vast dat ik vind dat je als ouder moet weten wat je kind allemaal doet op internet. De vraag “wat heb je vandaag gedaan/gezien op internet?” zou eigenlijk aan iedere eettafel gesteld moeten worden. Het moet een onderwerp zijn wat open besproken kan worden. Daarnaast moet je je als ouder ook verdiepen in de zaken waar je kinderen zich mee bezig houden. Willen ze Instagram? Dan eerst uitzoeken wat dit precies is.

Kinderen moeten mediawijs gemaakt worden en daar moeten wij als ouders ze in mee nemen. We moeten ze vertellen dat het leuke meisje waar ze mee praten in Habbo Hotel (een online platform waar kinderen met elkaar kunnen chatten en een eigen kamer kunnen maken en meubeltjes ed.) ook een man van 52 zou kunnen zijn. Leer ze online gedragsregels over hoe je communiceert met elkaar online. Als je IRL* niet tegen iemand die je voor het eerst ontmoet je adres vertelt doe je dit online ook niet. Bekijk samen welke informatie je geeft, welke foto's je online zet en wie deze foto's kan zien maar ook of informatie die je krijgt betrouwbaar is.

Ter illustratie dit filmpje wat ik getipt kreeg door een lezer:

Probeer zo min mogelijk stiekem te doen. Ouders die stiekem een programma installeren wat de geschiedenissen van chats en dergelijke op slaat, slaan wat mij betreft de plank mis. Het gaat erom dat je met je kind afspreekt dat je kunt meekijken als ze aan het chatten zijn als jij dit nodig vindt en dat je eventueel een back up maakt van gesprekken om die te gebruiken in geval van nood. Want uiteraard heeft een kind net zo goed recht op privacy en is het niet nodig om alles te weten als ouder. Maak duidelijke afspraken over het internetgebruik en de rol die je hier als ouder in speelt. Tijden, welke sites je wel of niet bezoekt, maar vooral dat kinderen te allen tijde naar jou als ouder toe kunnen komen als ze iets geks tegenkomen. Liever dat een kind komt vertellen dat ze op een site met allemaal foto’s van blote mensen terecht kwamen dan dat ze dit verbergen en ondertussen met allerlei vragen blijven zitten.

Denk niet slim te zijn door bepaalde verboden in te stellen en er vanuit te gaan dat je hiermee alle eventuele problemen rondom internet gebruik getackeld hebt. Zoals deze blog op hilarische wijze (ROFL*) aangeeft werkt dat niet zo. Uitleggen waarom je iets wel of niet wilt werkt vele malen beter. Volgens mij valt of staat het verantwoord gebruik maken van internet door kinderen met de manier waarop ouders hierin begeleiden.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met kinderen en internet. Surfen ze u eruit thuis? Bespreken jullie al regelmatig met de kinderen wat ze doen? Al eens geschrokken van iets wat uw kind heeft meegemaakt op internet?

* Ken uw internettaal. Laat de juiste betekenis achter in de reacties en win eeuwige roem.