Happy Holiday 2.0

‘schat, heb jij de slaapzakken er nou al ingegooid?’

‘Ja allang. Die zitten ergens onder in!’

‘De luchtbedden ook?’

‘Jahaaa. Je stond naast me toen ik die inpakte! We hebben echt alles’

‘Okay, okay... Ik check het alleen even.’ *streept alles af op lijst’

’Mooi dan kunnen we gaan!’

*Aangekomen bij de grensovergang*

‘Hebben we de kussens nou wel meegenomen?’

‘….SHIT….’

We schrijven september 2016 en dat betekent dat voor veel mensen de zomervakantie er al weer op zit.  Bovenstaand gesprek heeft vast een ieder die op vakantie is geweest wel in een of andere vorm gevoerd. (Voor de mensen die nog mogen: ook bij jullie gaat dit gebeuren!) Voor ons is het voorbeeld letterlijk uit het leven gegrepen. Gelukkig verkopen ze in Franse Hypermarche’s praktisch alles en waren wij niet gedwongen 12 nachten zonder kussen te slapen. Het blijft altijd weer een ding, een vakantiestek uitkiezen, het juiste inpakken, de reis er naar toe en natuurlijk het uiteindelijke verblijf. Ik schreef er al in deze blog over. De betreffende vakantie in 2015 was uiteindelijk fantastisch!

De camping die we uitgekozen hadden bleek een schot in de roos en maakte alle beloftes waar (voor de kampeerders onder ons: check eens de Lemeler Esch) We hebben vreselijk weer gehad maar veel meer fantastisch weer en daarbij een heel vrolijk kind wat helemaal in haar element was. Dit jaar durfden we het dan ook wel aan om richting het buitenland te gaan met onze tent. De uiteindelijke bestemming werd de Bourgogne. We hadden een natuurcamping uitgezocht vlakbij het natuurgebied de Morvan. In handen van Nederlandse eigenaren. Nu zijn er veel mensen die heel graag zo min mogelijk Nederlanders om zich heen hebben op vakantie. En zelfs vinden dat dit afdoet aan de vakantie ervaring. Ik hoor hier niet bij. Ik word ook niet blij van complete Hollandse enclaves in Turkije/Spanje/ (vul hier naar eigen inzicht een land in) waar zelfs hele Hollandse dorpen worden nagebootst en je friet bij Piet kunt halen. Maar ik zelf vind het wel gezellig om ook gewoon af en toe in het Nederlands een babbel te kunnen maken. Bovendien is het voor onze kleuter erg prettig om gewoon vriendjes te kunnen maken in haar eigen taal.

Aangekomen op de camping zag het er goed uit. Stralend weer, mooie omgeving, natuurlijke camping zoals beloofd. Nadat we uiteindelijk onze plek vonden en de tent gingen opzetten werden we allebei in het tijdsbestek van 10 minuten 5 keer gestoken door muggen. Dan denk je nog: ‘Kan gebeuren.’ Maar toen het in de daaropvolgende minuten bleef gonzen van de muggen werd het toch wat vreemd. Dit bleek uiteindelijk een muggenplaag te zijn die zich met name had gelokaliseerd in het gebied waar wij vakantie aan het vieren waren. The joys van een natuurcamping… Bij het zwembad leek het wel alsof de builenpest was uitgebroken. Werk je lekker aan je teint heb je overal rode bulten. Charmant is anders, om over de jeuk nog maar te zwijgen. Heel de dag DEET sprayen en een berg aan citronella kaarsen waren het antwoord. Onze eerste nacht kwamen we ook achter een ander nadeel van een natuurcamping op een heuvel… Alles is schuin. Zo schuin zelfs dat wij uiteindelijk een luchtbed hebben moeten kopen om onder ons luchtbed te leggen. Anders rolden we namelijk uit ons bed. Niet bevorderlijk voor de nachtrust.

Wat ook bepaald niet bevorderlijk bleek voor de nachtrust was het grote aantal huilende baby’s/dreumessen/peuters op de camping. Hadden we inmiddels de slaap problemen van ons eigen kind onder controle, moesten we dealen met de slaapproblemen van andere kinderen. Ik kan je vertellen: die zijn dus NOG vervelender dan die van je eigen kind. Nachten achter elkaar stipt tussen 3 en 4 uur ’s nachts wakker worden van het buurmeisje wat huilend wakker wordt en hier vervolgens ruim een half uur naar moeten luisteren omdat ze niet rustiger wordt is niet bepaald de manier waarop ik mijn nachten voor me zag. Tel daarbij op dat veel van de gezinnen op de camping het prima vonden als de dag om 6:30 uur begon met alle geluiden die daarbij horen en dan kun je je indenken dat dit niet echt bijdroeg aan een relaxt vakantiegevoel.

Begrijp me goed, dat je kind ’s nachts huilt daar kun je niks aan doen. Zelfs niet als het 6 keer is, je kan maar pech hebben. Waar ik wel moeite mee had is het feit dat het erop leek dat de ouders de “misschien moeten we dr even laten huilen, dan valt ze zo vanzelf weer in slaap” tactiek hadden ingezet.  Helemaal prima als je dat wil doen maar doe dat lekker thuis. Een camping, lieve mensen, is daar niet de plek voor. Een tent is namelijk niet geluidsdicht. Verre van zelfs. Rekening houden met elkaar is essentieel! Dit geldt voor ieder tijdstip van de dag. Dus ook in de ochtend heb je rekening te houden met elkaar en dit betekent voor mij dat je voor 9 uur op zijn minst serieuze pogingen doet de stilte en rust te bewaren. Neem je kinderen ook mee in deze regel. Je buren zullen je dankbaar zijn.

Gelukkig waren er heel veel dingen, veel meer dingen zelfs, heerlijk aan de vakantie. Een fantastisch zwembad, top weer, leuke uitstapjes, veel in de buitenlucht zijn en vooral uitgebreid de tijd voor elkaar. Cliché en afgezaagd als het is, uiteindelijk gaat het toch vooral daarom tijdens de vakantie. En door de dingen die tegenvielen hebben we ook weer beter geleerd wat we wel en niet willen op vakantie. Volgend jaar zetten we dus in op een vakantie in een Zuid Franse villa met zwembad en een hoop vrienden. Anders gaat die tent zo vervelen…

De ultieme vakantie is voor iedereen anders. Wat zijn voor jullie de ultieme do’s en dont’s op vakantie? Wat verwacht je van de plek, de accommodatie, misschien zelfs van je mede-vakantiegangers? Ik ben benieuwd.